Bu Blogda Ara

atinayolcusu

@atinayolcusu

14 Temmuz 2018 Cumartesi

ÇOCUKLARDA DİL GELİŞİMİ VE TELEVİZYON


Televizyon tek yönlü bir iletişim aracıdır. Tek yönlü iletişim, kaynak ile alıcının karşılıklı ilişkiye girmediği bir türdür. Hedef iletinin alıcıya ulaşmasıdır.


*Televizyondan gelen iletiye çocuğunuz cevap verme gereksinimi duymaz. Sessizce ve dikkatli bir şekilde televizyonu izlemeye devam eder. Bu da tek yönlü iletişimde olduğunu gösterir. Bir reklamı, çizgi filmi, programı izlerken izleyici konumunda kalır.


Tek yönlü iletişim çocuğun pasif hafızasını geliştirirken, çift yönlü iletişim yani karşılıklı konuşma aktif hafızayı geliştirir.
Her evde televizyonun olduğunu düşünürsek ebeveynlerin dikkatli ve disiplinli olması gerekir.


*Çocuğunuz televizyonun karşısında aşırı derecede kalırsa bu sürede karşılıklı iletişime geçemediği için dil gelişimi geriler.  Çünkü konuşmaya ihtiyaç duymadığı için konuşmadan geçirdiği vakitlerde dilini geliştirmesi beklenemez. Sadece duyarak tüm kelimeleri konuşamaz.


Çocuğun konuşacak gerçek insanlara ihtiyacı vardır. Böylece karşılıklı bir iletişim olur ve çocuk konuşmak için kendini zorlar. Gelişim için bireyin bulunduğu durumundan daha iyisini istemesi ve çabalaması gerekir.


0-3 yaş arası en önemli dönemdir. Bu dönemdeki çocuklar günde 1-2 saatten fazla televizyon izlememelidir. İzlenilen programlar ebeveyn tarafından takip edilmeli ve içerikleri uygun bulunan program izletilmelidir. Bu koşullarda izlenilen televizyonun faydalı etkileri olabilir.


Uzun süre televizyonun karşısında vakit geçiren çocuklarda otizme benzeyen belirtiler görülebilir ancak televizyon izleyerek otizmli olunmaz. Otizmi olan çocuğun belirtilerini ağırlaştırabilir.


Çocuğun bakımını üstlenen kişilerin çocuğu televizyon başında bırakmasının birçok olumsuz sonucu vardır. Çocuk bu sürede ilgi ve sevgi ihtiyacını karşılayamamaktadır. Bu da çocuğun çevresine karşı ilgisiz kalmasına, duygularını ifade edememesine, iletişim başlatmada isteksiz olmasına, göz teması kuramamasına yol açabilmektedir.


4-7 yaş dönemi çocuğun sosyalleşme ihtiyacının doğduğu dönemdir ve bu dönemde çocuğun dil gelişiminin büyük kısmı gelişmiştir, ancak gelişme devam etmektedir.


Bu dönemde televizyonda izlenilen programların çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri şu şekilde olabilmektedir. Soyut düşünebilme dönemine henüz gelmediği için çocuklar televizyonda gördükleri şeyleri gördükleri şekilde algılarlar. Eğer çocuk soyut bir şeyi görüp yapmak isterse sorun olabilir. Örnek vermek gerekirse bir süper kahramanın uçabilmesinin soyut düşünce eseri olduğunu algılayamaz ve kendisinin de uçabileceğine inanır.


Televizyonda izlediği şeylerin etkisi altında kalabilir, bazı şeylerden korkabilir. Şiddet içerikli yayınlara karşı ebeveynlerin uyanık olması ve kesinlikle izletmemesi gerekmektedir.


Çocukta uyku sorunları, bir şeye karşı korku veya yalnız kalmak istememe gibi durumlar başladıysa bunun nedeni televizyon olabilir. 

*Çizgi filmler de dahil olmakla birlikte tüm izlediklerini şiddet, gerilim, korku bakımından incelemeli ve çocuğun gelişim dönemine uygun görülen yayınları izlemesine izin vermelisiniz.

Copyright © 2018 Tüm Hakları Saklıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder